Informatie over school

Waar het een feest is om naar school te gaan.

CBS De Pream is een christelijke basisschool in De Knipe, een dorp in de buurt van Heerenveen. Op onze school besteden we veel aandacht aan de geschiedenis en tradities van onze regio. Dit begint al bij onze naam. Voor onze school ligt nog een gedeelte van de vroegere Compagnonsvaart. Hier voeren de pramen (boten) door, in het Fries ‘pream’, welke een grote rol speelden binnen het bestaan van De Knipe. Als school staan wij graag centraal binnen ons traditierijke dorp. Zo eren we onze naam door de versierde wagen van de school in te zetten bij de allegorische optocht van het jaarlijkse dorpsfeest. Ouders en kinderen van de school bouwen de wagen op, welke ieder jaar een ander thema heeft. Bovendien proberen we de lokale omgeving bij ons onderwijs te betrekken: expertise en excursies leggen wij bij voorkeur in de regio vast.

Ouders, leerlingen en leerkrachten omschrijven onze school als zeer laagdrempelig en toegankelijk. We zijn een leuke school, waar we goed onderwijs geven en waar het iedere dag feest is. Omdat we een kleine school zijn, is het onderwijs persoonlijk: niet alleen kennen we al onze leerlingen bij naam, maar ook kennen wij het kind achter de leerling. We weten precies wat ieder kind nodig heeft om zich beter te kunnen ontwikkelen en hierdoor bieden wij onderwijs op maat aan. Zo is er bijvoorbeeld een speciale toptalentklas voor de meer- en hoogbegaafde kinderen.

Naast dat we als kleine school veel aandacht geven aan onze leerlingen, zetten we ook in op de ontwikkeling van de talenten van onze kinderen. In 2014 startte de pilot tjong®talent. Het project legde de focus van het onderwijs op de talentontwikkeling van de leerlingen. De pilot was een groot succes en inmiddels geven wij al vier middagen per week les volgens het principe van tjong®talent. Kinderen besteden deze middagen aan een vakgebied naar keuze. Denk hierbij aan koken, techniek, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Door kinderen hun talent te laten ontdekken en ontwikkelen, helpen wij hen gemotiveerde- en enthousiaste leerlingen te worden en te blijven.